Κανόνες ασφαλείας

Οι πιο βασικοί κανόνες ασφαλείας για την ορθή χρήση των πυροτεχνημάτων είναι

να ακολουθείτε πιστά τις οδηγίες χρήσης που αναγράφονται πάνω στις συσκευασίες τους,

να μην χρησιμοποιείται πυροτεχνήματα που δεν αναγράφουν οδηγίες χρήσης στα Ελληνικά, δεν φέρουν σήμανση CE ή έγκρισης κυκλοφορίας και

να μην αγοράζετε πυροτεχνήματα από πλανόδιους πωλητές ή καταστήματα που το βασικό τους επάγγελμα δεν είναι τα πυροτεχνήματα.

Χρήση των πυροτεχνημάτων και μέτρα ασφαλείας ανά προϊόν:

Πακέτα εναέριων πυροτεχνημάτων

Ελέγχουμε περιμετρικά 100m (ακόμα και σε γειτονικές εκτάσεις και χωράφια) ότι δεν υπάρχουν πεύκα, ξερά χόρτα, σκουπίδια και άλλα εύφλεκτα υλικά. Τοποθετείτε το κουτί σε στέρεο έδαφος, σε κατακόρυφη θέση με τα βελάκια προς τα πάνω. Στηρίζουμε το κουτί πλευρικά με δύο τσιμεντόλιθους ή σακιά με άμμο χωρίς να καλύπτουμε το πάνω μέρος του. Ανάβουμε το φιτίλι και απομακρυνόμαστε. Τοποθετείτε ιδανικά σε ταράτσες, παραλίες ή μεγάλους κήπους.

ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ: Χρήση μόνο σε εξωτερικό χώρο. Mακριά από παιδιά και ζώα. Χρησιμοποιείται μόνο από ενηλίκους άνω των 18 ετών. Απόσταση ασφαλείας από άτομα – ψηλά κτίρια 30m.Απόσταση ασφαλείας από πεύκα και ξερά χόρτα 50m. Δεν τα χρησιμοποιούμε σε περίπτωση ανέμων άνω των 4 μποφόρ και σε ώρες κοινής ησυχίας. Σε περίπτωση μη ενεργοποίησης του πυροτεχνήματος, το συλλέγουμε μετά από 30 λεπτά και το επιστρέφουμε στο κατάστημα. Μην προσπαθήσετε να το ξανανάψετε. Φυλάσσεται σε μέρη χωρίς υγρασία και μακριά από εστίες φλόγας και θερμές επιφάνειες. Την ώρα που ανάβετε το φιτίλι μην τοποθετείτε οποιοδήποτε μέρος του σώματός σας πάνω από το κουτί. Απόσταση τουλάχιστον 50m μακριά από δασικές εκτάσεις. Το τοποθετούμε πάντα κατακόρυφα, με κατεύθυνση προς τα πάνω, χωρίς κλίση.

Σιντριβάνια

Τοποθετείστε το προϊόν στο έδαφος με την υπόδειξη από τα βελάκια προς τα πάνω. Ανάψτε το φιτίλι ή ενώστε το καλώδιο με 9V μπαταρία.

ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ: Για να αποφύγεις πιθανό κίνδυνο πυρκαγιάς πρέπει να βάζεις το προϊόν σε σημείο που να μπορείς να την επιβλέπεις. Να το έχεις μακριά από παιδιά και ζώα. Ποτέ μην έχεις αναμμένο το προϊόν κοντά σε εύφλεκτα αντικείμενα, πρόσωπα ή ζώα (8 μέτρα απόσταση ασφαλείας από εύφλεκτα αντικείμενα). Μην το κρατάς στο χέρι όταν το ανάβεις. Χρήση μόνο από ενήλικες άνω των 18 ετών. 

Βεγγαλικά – Καπνογόνα

Κρατήστε το προϊόν από την κάτω άκρη με το χέρι προτεταμένο μακριά από πρόσωπα ή εύφλεκτα αντικείμενα. Ανάψτε το φιτίλι. 

ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ: Για να αποφύγεις πιθανό κίνδυνο πυρκαγιάς πρέπει να βάζεις το προϊόν σε σημείο που να μπορείς να την επιβλέπεις. Να το έχεις μακριά από παιδιά και ζώα. Ποτέ μην έχεις αναμμένο το προϊόν κοντά σε εύφλεκτα αντικείμενα, πρόσωπα ή ζώα (8 μέτρα απόσταση ασφαλείας από εύφλεκτα αντικείμενα). Χρήση μόνο από ενήλικες άνω των 18 ετών. Χρήση μόνο σε εξωτερικό χώρο.

Ρουκέτες – Πυραυλάκια

Ελέγχουμε περιμετρικά 100m (ακόμα και σε γειτονικές εκτάσεις και χωράφια) ότι δεν υπάρχουν πεύκα, ξερά χόρτα, σκουπίδια και άλλα εύφλεκτα υλικά. Τοποθετείτε την ρουκέτα σε ένα μπουκάλι ή σωλήνα (όχι δεμένη) κατακόρυφα. Δεν σκίζουμε ή αφαιρούμε το χαρτί συσκευασίας του πυροτεχνήματος. Ανάβουμε το φιτίλι και απομακρυνόμαστε. Τοποθετείτε ιδανικά σε ταράτσες, παραλίες ή μεγάλους κήπους.

ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ: Χρήση μόνο σε εξωτερικό χώρο. Μακριά από παιδιά και ζώα. Χρησιμοποιείται μόνο από ενηλίκους άνω των 18 ετών. Απόσταση ασφαλείας από άτομα 50m. Απόσταση ασφαλείας από ψηλά κτίρια 50m. Απόσταση ασφαλείας από πεύκα και ξερά χόρτα 100m. Δεν τα χρησιμοποιούμε σε περίπτωση ανέμων άνω των 4 μποφόρ.Δεν τα χρησιμοποιούμε σε ώρες κοινής ησυχίας. Δεν τα χρησιμοποιούμε έστω και αν υπάρχει ένα πεύκο ή ξερόχορτα σε ακτίνα εντός 100m. Σε περίπτωση μη ενεργοποίησης του πυροτεχνήματος, το συλλέγουμε μετά από 30 λεπτά και το επιστρέφουμε στο κατάστημα. Μην προσπαθήσετε να το ξανανάψετε. Φυλάσσεται σε μέρη χωρίς υγρασία και μακριά από εστίες φλόγας και θερμές επιφάνειες. Την ώρα που ανάβετε το φιτίλι μην τοποθετείτε οποιοδήποτε μέρος του σώματός σας πάνω από τη ρουκέτα. Απόσταση τουλάχιστον 100m μακριά από δασικές εκτάσεις. Το τοποθετούμε πάντα κατακόρυφα, με κατεύθυνση προς τα πάνω, χωρίς κλίση. 

Κανονάκια – Μασούρια

Στηρίξτε το μασούρι στο έδαφος σε κατακόρυφη θέση μακριά από εύφλεκτα υλικά (π.χ. ξερά χόρτα). Ανάψτε το φιτίλι και απομακρυνθείτε.

ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ: Χρήση μόνο σε εξωτερικό χώρο. Μακριά από παιδιά και ζώα. Χρησιμοποιείται ΜΟΝΟ από ενήλικους. Απόσταση ασφαλείας από άτομα, εύφλεκτα αντικείμενα 30m.

Παιδικά πυροτεχνήματα 

Κρατείστε το παιδικό πυροτέχνημα. Ανάψτε το φιτίλι και πετάξτε το στο έδαφος. Ακολουθείστε τις οδηγίες χρήσης που αναγράφονται πάνω στη συσκευασία κάθε προϊόντος.

ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ: Χρήση μόνο σε εξωτερικό χώρο. Mακριά από παιδιά και ζώα. Να χρησιμοποιείται μόνο υπό την επίβλεψη ενήλικα. Να μην γίνεται χρήση από ανηλίκους κάτω των 18 ετών. Απόσταση ασφαλείας από άτομα εύφλεκτα αντικείμενα 3m. Δεν το φυλάσσουμε στις τσέπες. Τηρούμε πάντα τις οδηγίες χρήσης όπως αναγράφονται στη συσκευασία τους.